2015. október 21., szerda

Karácsonyi listaírás

A Rendteremtő Karácsonyi Készülődése elkezdődött, és ebben az évben én is végigcsinálom a programot.

No nem azért, mert már a Karácsonyra készülődöm. Még nem, nagyon nem. Nálunk csak most lett vége a Szent Mihály időszaknak, épp csak belelépünk Szent Márton körébe (erről majd írok), utána még Miklós és Advent következik... szóval nem, ez nem a jingle bells.

Inkább egy lassú, komótos készülődés.

Vagyok olyan szerencsés, hogy a világ legalaposabb, legprecízebb, semmin-meg-nem-lepődő Szilvije jár hozzánk minden héten. Elmondhatatlan, mennyi jót hozott az életünkbe és minden alkalommal megemelem a kalapom a munkabírása, derűje és végtelen kedvessége előtt.
Klassz nő nagyon, rengeteget segít, konkrétan az ép elmémet köszönhetem az ő rendszeres látogatásának.
Úgyhogy a karácsonyi takarítás mint olyan, idén kimarad: ő mindent megcsinál, összerak, kialakít, sallala, nekem valóban csak a szortírozással, szanálással kell törődnöm az előkészületek során.

---------------------

És akkor az első hét feladata: írd meg a karácsonyi listákat.

Az, hogy mi lesz a főfogás Karácsonykor, az nem kérdés: kacsa lesz most is, valószínűleg naranccsal és almasziruppal, mazsolás rizzsel és krumplival. Pipa. A körítés, ingyom-bingyom meg majd kiderül menet közben.
Karácsonyfa: évek óta nálunk az az advent, hogy estéről estére díszítjük a fát. Beszélgetünk, forralt bort iszunk, készülődünk. Idén sem lesz másképp. December 24-én biztos, hogy csak mi leszünk, nem jön senki, és talán 25-én jön majd mindenki, aki szeretne, aztán pedig újra magunk leszünk.

---------------------
Ajándék: minden kedves rokont megkérek, hogy ne vegyenek a gyerekeknek játékot. Egy kicsit sem. Egy műanyag kisautót sem. Olyat vegyenek, amivel a gyerekek JÁTSZANAK, mert ismét egy óriási halom félkerekű autót és egyéb törött lomot dobtam ki, és kezdem nagyon unni.
Rengeteg klassz játék van, aminek örülnének, és rengeteg olyan koncert/előadássorozat/mesedélután, amit tudom, hogy élveznének.
Idén két dolgon gondolkodom: paravánon és bábokon, mert Barnabás nagyon sokat és nagyon szívesen bábozik. A Waldorfos paravánt egyébként ezer dologra lehet még használni: lehet könyvespolc, elárusító stand, kiskuckó, mászóka, többszintes ház... tényleg csak a fantázia szab határt, abból meg nincs hiány.
Igen, ahogy így gondolkodom, a gyerekek játékához most ez áll a legközelebb: egy paraván, és rengeteg báb, amikkel önmagukban is lehet játszani. Az külön királyság, hogy bővíthető a készlet és mindig az aktuálisan őket érdeklő helyzethez lehet újabb bábokat varrni/venni, továbbá az is plusz pont, hogy nem valami több darabból álló dologról beszélünk, ami értelmét veszti, ha egy alkotóeleme is hiányzik.
Sok báb, ujjbáb, kesztyűbáb, filcbáb és egy paraván. 

Meg néhány mesekönyv, egy-egy gyapjú mellény és színház/koncert/kiállítás jegy, amit élményre válthat a gyerek. 2 megjegyzés:

  1. En mar az elso gyerekunk szuletese elottrol megtartottam azt a szokasomat, hogy listat irok, pontos megnevezessel, boltnevvel, meret, szin, cikszammal akar a csalad szamara. Sot linkekkel is szolgalok, ha szukseges. A 20 ft-os lufitol a tobb tizezer forintos dolgokig mindenfele ajandekotlet szerepel a listan, amit en megengedek a gyerekeknek es amiket ok nagyon szeretnenek. Ide a jatekokon kivul irok meg konyveket, kreativ cuccokat, mozijegy, babszinhaz jegy, hajos kirandulas Esztergomba stb. Amikrol tudom h imadjak a gyerekek.
    Aztan mindenki a kedve es anyagi helyzetehez merten valogathat es tuti a siker. ;-)

    VálaszTörlés
  2. Ó szuper, én is csatlakozom a Rendteremtő készülődéshez.

    VálaszTörlés