2014. április 9., szerda

A kényelmetlen kérdés, ami túlmutat azon, hogy kemó vagy nem kemó

Na ha valami, akkor ez igazán nagy indulatokat tud szülni dagis körökben.

Számomra egyetlen percig sem volt kérdéses, hogy vállalom a kemót és a sugárkezelést. Bennem nem lett volna elég erő, eltökéltség és kellő önbizalom ahhoz, hogy másképp tegyek, plusz amikor kiderült, hogy mi a pálya, olyannyira lefagytam, hogy képtelen lettem volna a saját kezembe venni az irányítást.
Minden egyes idegszálammal könyörögtem és sóvárogtam a kemó után, minden egyes alkalommal hatalmas sóhajtás volt, mikor bekötötték. 
A harcosom. A csapatom. A seregem. 
Megy és küzd.
Helyettem.

-------------
Helyettem.
Egyébként fura egy dolog a rák. Jelenleg az OOI (Kékgolyó) egyik főorvosa egy tájékoztató előadáson, benn az Intézetben mondta, hogy hát, a rák sok dologtól lehet.
Lehet öröklött, lehet hormonális, lehet "nemtudjukmitőlvan (- ez a triple neg.) és persze a legfőbb tényező mindig a stressz.
Stressz az, ha nagyon sokáig őrlődöm egy rossz házasságban. Stressz az, ha minden nap, éveken keresztül sírva megyek a munkahelyemre. Stressz az, ha valami olyan mély fájdalmat, hosszan tartó és megoldhatatlan zsákutcát tapasztalok minden nap, hogy összefacsarodik a szívem. Ha nem jön a herceg. Ha nem jön a baba. Ha úgy dönt, hogy ne jöjjön a baba, aztán megbánja. 
Ha játszmák zajlanak, évek múlva is játszmák zajlanak.
Ha nem jó nekem, hogy én vagyok.
Ha hajszolt vagyok, vagy végletekig kimerült. Ha úgy érzem, mindig az utolsó helyen vagyok. Ha mindig én kullogok a sor végén. Ha feláldozom magam.


Nem tudhatod. 

Egy dolog tuti: a mellrákos csajok (most olyan 200 körüli taglétszámmal megy a csoport) egyöntetűen azt mondták, hogy senki nem tudta róluk, hogy belül mi bántja őket. Sokszor még ők maguk sem.
Sokszor még én magam sem.

És hogy mi lehet a sejtbiológiai háttér? Hát az, hogy a stressz nagyon kemény hormonbomba, az pedig nagyon erőteljesen meg tudja változtatni a sejtek működését.

Szóval az OOI szerint így.

Nem elég a kemó, nekem is hozzá kell tennem a részem.

-------------------

Vissza a kemóhoz: az egyik legkedvesebb barátnőm-sorstársam (sorstárs: kurvára meggyógyult ő is) köszöni szépen, nem kérte a kemót. Eszünkbe sem jut egymást hibáztatni, egymás helyett okoskodni, érvelni: sziklaszilárdan hitte, hogy neki az nem kell. A sugárkezelést vállalta, a kemót előtte nem. Más utat keresett.
Nem félelemből, nem maszatolásból, nem döntésképtelenség miatt - ó, nem. Nagyon is tudta, hogy mit akar. Alternatív terápiát.

Én nem tettem volna. 

Beadattam a kemót.

Ő nem tette volna.

Mindketten azt tettük, amit a legjobbnak gondoltunk.
Mindketten azt tettük, ami szerintünk a mi szervezetünknek, lelki alkatunknak és habitusunknak a legjobb.

És nem, ezt az idő sem dönti el. Nincs átlag, nincs ki-hal-meg-előbb verseny. Emberek vannak. 

------------------

Nem kell egyformának lennünk, nem szabad egyformának lennünk. 
Az én utam az, hogy hiszem és tudom, hogy a kemó időt adott, hogy rendezzem a soraimat. Hogy feldolgozzam a borzalmas első szülésemet. 
Hogy végre felfogjam és megértsem, hogy biztonságban vagyok. Hogy soha többé egyetlen férfi sem fog a torkomon térdelni, kést rántani féltékenységből és kizárni egy szál hálóingben a közös otthonunkból - januárban, mert ő részeg.
Hogy újra egymás mellett lássam a szüleimet. 
Hogy kidobjam a 36-os nadrágjaimat.
Hogy ne féljek a jövőtől. 
Megtanuljam, hogy van védőháló. 
Szeretnek.

Nem kell 3 helyett teljesítenem, egyedül is elég vagyok.

Hát, így. Talán furcsa, amit mondok, de... bármennyi is legyen hátra, azt sokkal boldogabban élhetem meg, mint amilyen a rák előtt voltam.
Szóval köszi, rák, elmehetsz. Tudom, hogy nem akartál rosszat, te csak teszed a dolgod, Én hívtalak. Elmehetsz. Nem hívlak többet.

ezt a képet is a renitens nemkemós oldaláról loptam <3

15 megjegyzés:

 1. Igen, így valahogy. Köszi ezt a bejegyzést (is).

  VálaszTörlés
 2. hmmm!?!? nem tudom, a mostani álláspontom szerintem semmiképpen sem kemó mert rengeteg alternatív módszer van de aztán ha ott és akkor kéne döntenem (remélem sose) lehet tele lenne a gatyesz és vállalnám.

  aranyos a frízkód :)

  VálaszTörlés
 3. Mondj egyet. Mondj egy olyan alternatív terápiát, ami gyógyítja A RÁKot.
  Nincs ilyen.
  Nincs olyan, hogy A RÁK, mint ahogy a kemoterápia sem egy szer, hanem legalább 1000 féle kombinációban adott gyógyszerek összessége.

  Adott a tripla negatív mellrák.

  Mi rá az alternatív gyógymód? Az infúziós b-vitamin? A infúziós vitaminkúra? Pláne, hogy a melldaganatok többsége nagyjából azonos ütemben veszi fel a vitaminokat, mint az egészséges sejtek...?

  Vagy egy újabb fészbúkos mém, miszerint brit tudósok megtalálták? A grapefruit? Az immunterápia, amit kiegészítő kezelésként adnak tüdőrákosoknak, merthogy a tüdő meg tud újulni?
  A mell nem. Úgyhogy immunterápia sem játszik.

  Mi az a rengeteg alternatív gyógymód?
  A culevit?:D Az avemár?:D Az oncomar:D

  A preventa, ami ugyan kicseréli a vizet a szervezetedben, de a daganatot összezsugorítani mi tudja?

  Műtét, oké.
  És azok a sejtek, amik ottmaradnak?

  Majd az iszonyú sok vitamin?

  Az ormos intézet?

  És ha pont növesztik??

  Csak azért kérdezem, mert végigjártam. Mindent.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon-nagyon fontosnak tartom, hogy leírtad ezt így. Kéne egy egész bejegyzés (ha van kedved) hogy mennyi félinformációba, hummbugba, hülyeségbe lehet belefutni, ha az ember rákos.
   Kicsit más oldalról, de megélem ezt. Mozgássérült vagyok születésem óta, nehéz volt megértetni egyesekkel, hogy az aromaterápia és a jóga nem feltétlenül gyógyít meg.

   Törlés
  2. Én erre azt szoktam mondani, hogy fasza a varázsgomba, csak akkor már hallucináljak is, ha lehet;) Egyre inkább terjed a betegek körében, hogy nagyon ocsmány májértékeket csinál. Persze, persze, egy világméretű összeesküvést szerveztek a gomba ellen. Benne vannak a laborosok is. Ja.

   -------------

   @gergelysari91: de a POZITÍV ÉLETSZEMLÉLET és az HOGY NEKED MEG KELL GYÓGYULNOD!!!!!!!!!!!!!!! - az meggyógyít, nem?:D:D:D:D:D


   Törlés
  3. Haha, igen, persze, az gyógyít meg igazán, meg a szeretet és az elfogadás...
   Nagyon igyekszem, hogy ne robbanjak, amikor valaki ezzel próbálja a saját kellemetlen érzéseit kompenzálni, hogy nekem tulajdonítja a bölcsességet, kedvességet, mélységet, kvázi engesztelésképpen: hé' nem tudsz járni, izé..jaj hát, ne szomorkodj, olyan aranyos vagy!

   Törlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

   Törlés
  5. Ezt nem is értem. Én bevállaltam a kemót. Nem azért hullik ki a haj, mert ANNYIRA rossz, hanem mert a gyorsan osztódó sejtekre hat. A hajhagyma ilyen.

   Törlés
 4. ... és akkor a hormon eredetet még el se kezdtem kivesézni....

  VálaszTörlés
 5. Szia,na ezért van szükségem sos valakire,hogy nekem ne kelljen döntenem mit tegyek....Megyek keresek tovább,mert nincs időm..komoly tüneteim vannak,amiket már nehezen bírok kordában tartani.

  VálaszTörlés
 6. A tripla negatívot van ami gyógyítja? Mert nekünk azt mondták, hogy arra kemó sincs.

  VálaszTörlés
 7. Igen, nincs targetált kezelés.

  Viszont sok esetben a kemó használ.

  Nagyon sok esetben meg semmire nem reagál.

  Lutri:(

  VálaszTörlés
 8. Ha lenne a daganatos betegségekre gyógymód, már nem lenne daganatos betegség.... :(
  Sajnos, ez egy nagyon nagy küzdelem, és az ember a saját erőforrásaira kell leginkább támaszkodjon, a többi csak mankó, a kemó, a sugár, a diéta, a testmozgás, a táplálékkiegészítők, a vitaminok, a pszichoterápia. (Mi Simonton-módszerrel dolgozunk.)
  De ha valaki hisz a mankóiban, hisz magában, a gyógyulásban, akkor jobbak az esélyei. :) (erre szoktam mondani, hogy csodaszer nincs, de mi magunk még csodát tehetünk)

  VálaszTörlés
 9. Tudom, hogy kábé 222ezer féle ötletet és csodaszert hallottál már, de itt van ez. Nem gyógyításnak, hanem megelőzésnek. Olvastam, és eszembe jutott róla, hogy talán megosztom veled, és egy ideje mindig hallgatok az ilyen hangokra :) Tehát:
  http://vitaldepowebaruhaz.hu/brokkoli-es-az-emlorak/
  http://www.yiya.hu/brokkoli-szelen-kapszula.html vagy éppen http://www.swansonvitamins.com/swanson-greenfoods-formulas-sulforaphane-from-broccoli-natural-400-mcg-60-veg-caps
  Minden jót!

  VálaszTörlés