Ha lenne ezen a blogon kedvencek rovat, most egész biztosan kibővíteném egy hogyan-lehettem-eddig-ennyire-vak-és-éltem-nélküle???? rovattal.
Na kezdjük az elején. Nem igazán szeretem az olíva olajat. Nem, nem és nem, szerintem egyedül a mediterrán ízvilághoz passzol, de ahhoz nagyon, egyébként a gyümölcsössége, fanyarsága, illata mindenhonnan "kilóg". Próbáltam pörkölt alaphoz, levesekhez, sült krumplihoz, de nem és nem, nem az én ízvilágom.
Aztán jött a diéta, vele a vaj (jó, addig is ettünk vajat, de nem ennyit), és megértettem, miért mondta Julia Child, hogy ha valami nem sikerül, rakjunk bele vajat és jó lesz.
A vaj mellé azonban még mindig gondban voltam, hogy mi lehet kiegészítésképp tenni. A diéta ugyan engedélyezi a jó minőségű olajakat, de szerettem volna a lehető legjobb megoldást.
A salátákra, krémlevesekre nálam egyértelműen a tökmagolaj a nyerő. Nagyon-nagyon szeretem, szerintem eszméletlen ízt ad az ételnek, sőt, amikor paprikás-sós ropogtatóst sütök, annak a tésztájába is mindig keverek tökmagolajat. Aranyárban van, de rendkívül intenzív az íze, egy egészen kicsi üveg tök sokáig elég, szóval nagyon megéri.
A kókuszzsír sokáig olyan volt nekem, mintha bikát látnék hálóingben táncolni: egyszerűen nem tudtam elképzelni semmilyen ételbe: kevert sütihez, pizzához jobb volt az olaj, krumplit sütni, bundás gombát sütni is ésszerűbb volt olajjal.
Nem szerettem volna, hogyha annak a kevéske alapanyagnak, amiből főzhetek még az íze is olyan nagyon reform-egészséges lenne, úgyhogy visszatettem a polcra minden. egyes. alkalommal.
Aztán egyszer vendégségben elképesztő zöldségfasírtot ettem. Intenzív, hagyományos ízvilágú, nem zsíros, mellék aromák nélküli, csodálatosan pirult gombóckákat.
Ott szakadt át a gát, másnap megsütöttem itthon és Medve kimondta az ítéletet: Nyuszkó, olyan, mintha libazsírral sütötted volna.
Azóta mindenbe (értsd: mindenbe) ezt teszem. A süti kérge ropogósabb, de nem érződik semmiféle olajosság, csak egy édes-krémes íz. A pizza valami fenomenális, még ebben a kifacsart rendszerben is.
A Tefal actify-ba kókuszzsírt teszek (egy kanálnyi kell belőle), és elképesztően finom a sült répa, krumpli, zeller.
Kókuszzsírban sütöm a húst, legyen natúr vagy panírozott, nem tudjuk megunni.
Bónuszként ezzel kenem a gyerek fenekét (nyilván nem ugyanabból a bödönből:D), ezt teszem maszkként az arcomra, ezzel kenem a talpamat, körömágyamat, a talpamat, Medve száját (ha kifújja a szél, de csak álmában, mert ha ébren kenem, akkor nyíg, hogy ezt csak a puhány szarháziak kenegetik).
Legtöbbször figyelek, hogy bio legyen, de ha nincs rajta, még akkor is jobb, mint minden más.
Tudom, hogy nem lehet, de én az oldalast is kókuszzsírral szoktam sütni. Jó sok kókuszzsírral. Amikor elfogy a hús a maradék kókuszzsíros finomságot szoktuk kenyérre (GM) kenni. Isteni. Benne van minden íz, ami a husiban. Tudom, tudom tökre nem szabályos, de én húsevő vagyok, és kész. :-) Bár most épp tartunk egy kis böjtöt Gergővel, mert mindketten érezzük, hogy ez már sok a jóból, és hiányzik a sok-sok zöldség, úgyhogy húsmentes heteket, és húsos hétvégéket tartunk.
VálaszTörlésAmi kötelező, az a cukormentes gesztenyemassza, pici cukorral (mert így tudod, mennyi megy bele) és egy csepp tejszínnel.Isteni.
VálaszTörlésKipróbáltam a kókuszzsírban sült krumplit, nekem nagyon bejövős :)
VálaszTörlésHol lehet kapni?És egyáltalán hogy néz ki???:-))))Hallottam már róla,de most tuti ki is próbálom:-))))
VálaszTörlésJó a googli a barátom na:-)))))
VálaszTörlésTescoban is lehet kapni, azt hiszem, a reformélelmiszerek részlegen, műanyag bödönben van, mint a zsír
VálaszTörlésEz nagyon klassz kedvcsináló volt, különösen a Tefal ActyFry-os sült répás rész. :-)
VálaszTörlésEgy kérdés, ha van időd megválaszolni: zöldségfasírtot mivel fogatod össze, hogy ne essen szét? Én már mindennel próbálkoztam, még eddig legjobban a (beáztatott) zabpehely jött be.
Ági!Megcsináltam a tonhalpuffancsot..egyszerű és nagggggggyon finom!!! Úgyhogy kérlek nagyon siess azzal a könyvvel:-)))
VálaszTörlésKipróbálta valaki a dm-es kókuszzsírt?Alnaturás.Ennek sincs semmilyen íze?
VálaszTörlésÁgi,nem ide tartozik,de megjött a tejhabosítód??? És milyen?:-))))
VálaszTörlés